Staal snijwerk en bewerking: de vele mogelijkheden

Staal snijwerk: de term alleen al roept beelden op van nauwkeurig vakmanschap en technische finesse. Snijwerk in staal is een breed begrip en bestaat uit verschillende technieken om met precisie door staal te snijden. Hierdoor kan het in verschillende vormen en ontwerpen worden gemodelleerd. 

Of het nu gaat om het creëren van onderdelen voor de automobielindustrie, bouwmaterialen of componenten voor huishoudelijke apparaten: staal snijwerk en bewerking spelen een belangrijke rol in tal van industrieën. Wij geven je informatie over de methoden in staal snijwerk en leggen de verschillende bewerkingsmogelijkheden uit.

Methoden in staal snijwerk: autogeen snijden, plasma snijden en laser snijden

Staal snijwerk verwijst naar verschillende processen die worden gebruikt om vormen te creëren uit een plaat of blok van staal. Dit wordt gedaan met verschillende methoden en technieken. Autogeen snijden is een proces waarbij staal wordt gesneden door het met behulp van een gasvlam te verwarmen tot ontbrandingstemperaturen. Dit proces is ideaal voor het snijden van dikke staalplaten.

Daarentegen wordt er bij plasma snijden gebruikgemaakt van een plasmatoorts om staal te snijden. Plasma snijden biedt snellere snijsnelheden en kan nauwkeurig snijden tot op een paar millimeter. Het is met name effectief voor het snijden van roestvrij staal en aluminium.

Laser snijden biedt de hoogste precisie van alle snijmethoden. Door het gebruik van een laserstraal kan uiterst nauwkeurig worden gesneden. Hierdoor is laser snijden ideaal voor complexe of fijn gedetailleerde ontwerpen.

autogeen staal snijden bij Merwestaal
plasma snijden staal Merwestaal
staal laser snijden Merwestaal

Verder dan snijwerk: het zetten en verspanen van staal

Naast snijwerk zijn er ook andere processen mogelijk in de bewerking van staal. Zo is bijvoorbeeld het zetten van staal een proces waarbij het staal – vaak met behulp van een zetbank – wordt gebogen tot een bepaalde vorm. 

Een andere techniek is het verspanen van staal. Hierbij wordt materiaal verwijderd van het staal om het de gewenste vorm en afmetingen te geven. Onder andere draaien, frezen, boren en slijpen zijn verspanende bewerkingen.

staal zetten zetbank
staal verspanen

Laskanten, stralen, richten en meniën

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden in staal snijwerk en bewerking. Zo is laskanten een voorbereidend proces in lassen, waarbij de randen van het metaal worden gevormd of bewerkt om een optimale verbinding te maken. Dit betekent bijvoorbeeld het schuin afsnijden van de randen van het metaal. Om juist vervormingen in het staal te corrigeren zodat het precies de goede vorm heeft, is het richten van staal een belangrijk proces.

Staal stralen is een proces waarbij kleine korrelige deeltjes – vaak staalkorrels of een soortgelijk materiaal – onder hoge druk tegen het staal worden geblazen. Hierdoor kan roest, verf, vuil of andere oppervlakteverontreiniging worden verwijderd. Ook meniën is een proces in het bewerken van staal. Hierbij wordt een beschermende laag menie – een soort verf – op het staal aangebracht om het te beschermen tegen roest en corrosie.

staal laskanten
Staal stralen

Nog meer bewerkingen: kantafronding, gloeien en herwaarmerken

Kantafronding wordt ook wel silken genoemd en wordt gebruikt om de randen van het staal glad te maken, de veiligheid te verbeteren en de kwaliteit van de afwerking te verhogen.

Om de eigenschappen van staal te verbeteren – zoals het verminderen van de hardheid – wordt het warmtebehandelingsproces gloeien gebruikt. Hierbij wordt het materiaal tot een bepaalde temperatuur verhit en daarna geleidelijk afgekoeld.

Herwaarmerken is een procedure die wordt uitgevoerd om de traceerbaarheid van staalproducten te waarborgen. Het reeds gehard staal wordt hierbij steeds opnieuw verhit tot een bepaalde temperatuur die meestal lager is dan de oorspronkelijke hardingstemperatuur. Vervolgens wordt het gecontroleerd afgekoeld.

kantafronding staal
staal gloeien
staal herwaarmerken

Staal snijwerk bij Merwestaal

Bij Merwestaal zijn we specialisten in staal snijwerk en het bewerken van staal. We leveren plaatstaal op maat voor diverse bedrijven en organisaties. Dankzij onze in-house operaties besparen we transportkosten en zijn we niet afhankelijk van levertijden van externe partijen.

We hebben een breed scala aan staal snijwerk mogelijkheden: van autogeen en plasma snijden tot lasersnijden. Maar ons vakmanschap stopt niet bij het snijden van staal. We bieden ook andere gespecialiseerde bewerkingen aan, zoals laskanten, stralen, meniën en richten.

Als een familiebedrijf dat sinds 1935 de totaalleverancier is in staal, gaan we altijd net een stap verder. Je kunt bij ons ook terecht voor het zetten, gloeien en herwaarmerken van onderdelen. We bieden het totaalpakket aan en daarom zijn we al sinds 1935 de totaalleverancier in staal, in zowel binnen- als buitenland. 

Benieuwd naar de mogelijkheden in staal snijwerk bij Merwestaal? Neem dan contact met ons op.

staal snijwerk Merwestaal