Autogeen snijden

Autogeen snijden is een thermisch snijproces dat bij uitstek geschikt is voor het snijden van dik metaal. Het wordt vaak ingezet in de bouw, de scheepsbouw en de metaalbewerkingsindustrie. Door de precisie en de mogelijkheid om complexe vormen te snijden, is autogeen snijden een essentieel gereedschap voor elke vorm van metaalbewerking. 

Wat is autogeen snijden?  

Bij autogeen snijden worden materialen gesneden door ze te verwarmen tot de ontstekingstemperatuur, waarna een krachtige zuurstofstraal wordt toegepast om het verwarmde materiaal weg te blazen. Dit creëert een nauwkeurige snede zonder dat er aanzienlijke warmte-invoer nodig is. Een van de belangrijkste voordelen van autogeen snijden is dat het geen elektriciteit nodig heeft, waardoor het in vrijwel elke omgeving kan worden gebruikt. 

Toepassingen van autogeen snijden  

Autogeen snijden wordt toegepast op een breed scala van materialen en industrieën. Het is vooral nuttig in situaties waar grote hoeveelheden metaal nauwkeurig moeten worden gesneden. Denk hierbij aan de productie van zware machines, constructiestaal en scheepsbouw. Daarnaast kan autogeen snijden ook worden ingezet voor kleinere, meer gedetailleerde taken zoals het maken van componenten voor machines of voertuigen. 

autogeen snijden van staal bij Merwestaal

Hoe werkt autogeen snijden?  

De werking van autogeen snijden begint met het verwarmen van het metaal tot zijn ontstekingstemperatuur met een gasvlam, meestal een mengsel van zuurstof en acetyleen. Eenmaal op temperatuur wordt een krachtige straal van zuivere zuurstof op het metaal gericht. Hierdoor wordt het verwarmde deel geoxideerd en weggeblazen. Op die manier ontstaat er een schone snede. 

Welke materialen zijn geschikt voor autogeen snijden?  

Autogeen snijden is bijzonder geschikt voor het snijden van koolstofstaal en laag gelegeerd staal, aangezien deze metalen goed reageren op de thermische werking van het proces.  

Het is echter minder geschikt voor roestvrij staal, aluminium en andere non-ferro metalen (metalen die geen ijzer bevatten, zoals aluminium, koper, lood, zink en tin). Dit komt doordat deze materialen de neiging hebben om de hitte te verspreiden, wat resulteert in minder nauwkeurige sneden. 

Autogeen snijden bij Merwestaal 

Bij Merwestaal beschikken we over drie geavanceerde autogeen snijmachines, compleet met boorcapaciteiten. Met de kracht van acht toortsen per machine kunnen ze materiaal tot een dikte van 300 mm snijden.   

Bovendien zijn onze autogene snijmachines – die dankzij de uitgeruste bovenloopkranen die producten tot 16 ton kunnen tillen – opgewassen tegen de zwaarste opdrachten. 

Meer weten over autogeen snijden? Neem dan snel contact met ons op. 

Impressie van onze autogeen snijmachines

Autogeen snijmachine zijaanzicht bij Merwestaal
autogeen snijden van staal bij staalleverancier Merwestaal