Over Merwestaal

De derde generatie staat inmiddels aan het roer van ons mooie familiebedrijf. Als staalleverancier in binnen- en buitenland geven wij al ruim 85 jaar de passie voor staal door aan de volgende generaties. Staalhandel, rijplaten en staalbewerkingen zitten bij ons in het bloed. We begonnen ooit klein (toen nog in Barendrecht) en zijn van staal leverancier inmiddels uitgegroeid tot dé totaalleverancier in staal met een eigen kantoorpand en (productie)loods in Moerdijk. Of zoals wij graag zeggen: handel, snijden én bewerkingen, alles onder één dak!

Veel van onze mensen zijn echte ‘oude rotten’ in het vak, maar ook jonge(re) en betrokken mensen vinden aansluiting bij ons. Wat ons bindt is de oprechte betrokkenheid, tomeloze inzet en de uitgebreide marktkennis. Dat wij een écht familiebedrijf zijn, versterkt al die elementen.

Van het snijden en bewerken van staal tot de levering aan eindklanten, wij zorgen voor het gehele proces. Met ongeveer 40.000 ton eigen staal op voorraad leveren we aan de (staal)bouw, machinebouw, scheepsbouw, trailerbouw en civiele markten door heel Europa.

Wouter de Bruin, de trotse eigenaar van Merwestaal, vertelt je graag meer over het bedrijf en de mogelijkheden, beluister het hele verhaal in de video.

De staalleverancier met het complete aanbod

Korte lijnen, nauwe samenwerkingen en een grote eigen voorraad kenmerken ons familiebedrijf. Wij leveren platen in vrijwel elke gewenste kwaliteit, lengte, breedte, dikte én binnen de gewenste levertijd. Is er haast bij? Geen probleem! Leveren op korte termijn is één van onze vele sterke concurrerende en gewaardeerde talenten. Net als onze rol van rijplaatleverancier in zowel Nederland, België als Duitsland! En niet te vergeten onze wereldwijde leveringen van kwartoplaten.

staal richten

We hebben veel in huis om uw aanvragen en opdrachten volledig uit handen te nemen. Met 3 autogeen- en 4 HD-plasma snijmachines (incl. boormogelijkheden) snijden we zonder problemen staal van 3 tot 300 mm naar wens op maat. Wilt u naast snijden extra bewerkingen laten uitvoeren? Onder hetzelfde dak voorzien wij in gespecialiseerde bewerkingen als het aanbrengen van laskanten, stralen, meniën en richten. Ook het voorzien van zetwerk, gloeien en herwaarmerken van uw onderdelen is aan ons toevertrouwd. Ons dienstenpakket houdt daar nog niet op! Dit alles kan uitgevoerd worden onder de NEN 1090 t/m executieklasse 4.

Door onze jarenlange ervaring als groothandel in staal weten we precies waarnaar je op zoek bent. Jouw productieproces is voor ons minstens zo belangrijk én daar dragen we graag aan bij! Als staalleverancier zetten wij ons in voor elke (aan)vraag, opdracht en uitdaging. Niets gaat ons te ver en dát blijkt ook uit onze aanhoudende groei in mogelijkheden en ervaring.

De generaties

Ons familiebedrijf kent een rijke geschiedenis. Wat ooit begon als een bescheiden onderneming is uitgegroeid tot een toonaangevende totaalleverancier in staal. Onze oprichter, Bob de Bruin, legde de fundamenten voor ons bedrijf met een visie gebaseerd op kwaliteit, vakmanschap en klantgerichtheid. Zijn toewijding en harde werk vormden de basis waarop zijn zoon, Michel de Bruin, voortbouwde. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot een gerespecteerde speler in de staalindustrie, met een uitgebreid assortiment producten en diensten. Vandaag de dag zet de derde generatie, vertegenwoordigd door Wouter de Bruin, deze trotse traditie voort. Met innovatie, duurzaamheid en klanttevredenheid als kernwaarden, blijven we streven naar excellentie en groei, terwijl we onze sterke familiebanden koesteren. Hieronder kun je kennismaken met de gezichten achter ons bedrijf.

Bob de Bruin


1e generatie
Bob de Bruin (1934-2020)

Michel de Bruin Merwestaal


2e generatie
Michel de Bruin

Wouter de Bruin


3e generatie
Wouter de Bruin

Maatschappelijke betrokkenheid

Bij Merwestaal vinden we het belangrijk om onze steentje bij te dragen aan de gemeenschap om ons heen. Dat doen we op allerlei manieren.

Zo hebben we onlangs onze voetbaltafel – die werd vervangen door een nieuw exemplaar – gedoneerd aan GGZ Halsteren. Hiermee stimuleren we ontspanning en sociaal contact tijdens de dagbesteding. We hopen dat ze er net zoveel plezier van zullen hebben als wij hebben gehad!

Ook doneerden we onze overgebleven kerstpakketten aan Stichting Up, zodat zij deze konden verdelen onder gezinnen die wel een extraatje konden gebruiken tijdens de feestdagen.

Februari 2024

Merwestaal doneert kerstpakketten aan Stichting Up 2023

December 2023

Naast fysieke donaties zetten we ons ook op andere manieren in om een positieve impact te maken bij mensen. Eén van de bewoners van het Thomashuis in Hellevoetsluis wilde al heel lang in een échte vrachtwagen meerijden. Die wens wilden we graag in vervulling laten gaan! Onze vrachtwagenchauffeur, Richard Jansen, nam alle bewoners en begeleiders graag mee voor een ritje in de splinternieuwe SCANIA-vrachtwagen van Merwestaal.

We vinden het belangrijk om niet alleen goed te doen in zaken, maar ook in de wereld om ons heen. En dat doen we met een glimlach! We staan daarom ook altijd open voor initiatieven die een positieve bijdrage leveren.

Merwestaal Scania vrachtwagen neemt bewoners Thomashuis Hellevoetsluis mee op tour

Een stukje geschiedenis

We begonnen ooit klein, maar met grote ambities. Van 1935 tot 1997 was Merwestaal nog gevestigd in Barendrecht onder de naam ‘Merwestaal van Nie’, onder leiding van de eerste generatie de Bruin, (o)pa de heer De Bruin senior. Het team bestond uit totaal 9 medewerkers op kantoor, 1 vrachtwagenchauffeur en 8 machineoperators die de 4 autogeensnijmachines draaiende hielden in de productie(loods).

Door de groei en toenemende aanvragen werd de locatie in Barendrecht te klein. Daarom werd in 1997 besloten een punt te zetten achter de mooie jaren in Barendrecht en om een nieuw hoofdstuk te starten in Moerdijk met een uitgebreider machinepark en grotere voorraad.

Pand Merwestaal van Nie in Barendrecht
Bob de Bruin en Arie Hoogstad jaren 50

Een foto uit de jaren ’50 waarop de eerste generatie De Bruin, (o)pa de Bruin senior (links), en zijn partner Arie Hoogstad (rechts) te zien zijn. Samen droegen ze de verantwoordelijkheid voor Merwestaal, waarbij Bob zich toelegde op het handelsbedrijf en Arie het snijbedrijf en de boekhouding voor zijn rekening nam.

Hoewel ze onderling hadden afgesproken om de volgende generatie niet bij het bedrijf te betrekken, veranderde dit toen Michel de Bruin, zoon van Bob, in 1984 zijn intrede maakte bij Merwestaal van Nie in Barendrecht. Zijn betrokkenheid begon met het ondersteunen van zijn vader door de aanbiedingen te versturen naar de klanten.

In de jaren ’90 maakte onze DAF-truck, met open laadbak, nog volop dagelijks vele kilometers naar onze klanten vanuit de locatie in Barendrecht. De truck had het vermogen om tot een maximaal gewicht van 10 ton en een maximale lengte van 6 meter staal te vervoeren.

Door de groei en toenemende aanvragen werd, na vele mooie ritjes, de huidige truck ingeruild voor een nieuwere en grotere vrachtwagen met meer capaciteit en mogelijkheden om zo aan de wens van de klant te kunnen blijven voldoen. Inmiddels is Merwestaal in het bezit van een eigen stoere SCANIA-vrachtwagen waarmee we door heel Europa rijden om orders af te leveren bij onze klanten.

Oude Merwestaal truck uit de jaren 90
Merwestaal SCANIA vrachtwagen