Plasma snijden

Plasma snijden wordt steeds vaker ingezet om metalen zoals staal te snijden. Het wordt bijvoorbeeld toegepast in de metaalbewerking, scheepsbouw en industriële machines. Wat is plasma snijden precies, hoe gaat het in zijn werk en hoe snijdt Merwestaal plasma? 

Wat is plasma snijden? 

Plasma snijden is een metaalproductieproces waarbij gebruik wordt gemaakt van geïoniseerde gassen die worden verwarmd tot temperaturen boven de 20.000 °C om metalen materialen te smelten. Dit gas – dat onder hoge druk wordt uitgestoten – smelt het materiaal en verwijdert materiaal uit de snede. 

Toepassingen van plasma snijden 

Plasma snijden wordt gebruikt in vele toepassingen zoals: 

  • Metaalbewerking 
  • Constructie en bouw 
  • Automobielindustrie 
  • Scheepsbouw 
  • Industriële machines en apparatuur 
  • Kunst en decoratie 
Plasma snijden machine Merwestaal

Hoe werkt plasma snijden? 

Bij plasma snijden wordt warmte gebruikt om een metaal te smelten in plaats van mechanisch te snijden. Er wordt een elektrische stroom doorgevoerd tussen een positieve elektrode in de snijbrander en het te snijden metaal, dat fungeert als de negatieve elektrode. 

Dit creëert een elektrische boog die het gas ioniseert en omzet in plasma. Dit gas gaat vervolgens door een vernauwde opening (nozzle). De beperkte opening zorgt ervoor dat de gassen er met hoge snelheid doorheen persen en plasma vormen.  

Echter werken niet alle snijsystemen voor plasma snijden op dezelfde manier. Er zijn dan ook verschillende soorten snijprocessen: 

Snijden doorgeblazen plasma (Through-Plasma Cutting) 

Dit is de meest gebruikelijke vorm van plasma snijden. Hierbij wordt het plasma direct op het metaal gericht, waardoor het metaal wordt gesmolten en weggeblazen door het plasma en het gas. Dit proces is geschikt voor het snijden van materialen van verschillende diktes, variërend van dunne platen tot dikke metalen. 

Snijden ondergedompeld plasma (Underwater Plasma Cutting) 

Bij dit proces wordt het plasma ondergedompeld in een waterbad terwijl het metaal wordt gesneden. Het water fungeert als een afscherming en koeling, waardoor het snijproces efficiënter en nauwkeuriger wordt. Ondergedompeld plasma snijden wordt vaak gebruikt bij het snijden van dikker materiaal, waarbij het waterbad helpt bij het verminderen van warmte-afwijkingen en spatten. 

Snel snijden (High-Speed Cutting) 

Snel snijden is een variant van plasma snijden waarbij hogere snijsnelheden worden toegepast. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van geavanceerde plasma snijmachines met hogere vermogens en geoptimaliseerde snijparameters. Snel snijden verhoogt de productiviteit. Het kan worden toegepast bij dunne materialen waarbij hoge snelheden mogelijk zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de snede. 

Plasma snijden bij Merwestaal 

Bij Merwestaal ben je aan het juiste adres voor plasma snijden. Wij beschikken over 4 HD-plasma snijmachines die uiteraard NEN 1090-2 zijn gecertificeerd. Bovendien hebben wij om behalve magnetisch materiaal, ook de mogelijkheid om niet-magnetisch materiaal te snijden in elk gewenste vorm.  

Impressie van onze plasma snijmachines

Plasma snijmachine Merwestaal
Plasma snijden machine vooraanzicht Merwestaal