Draaien

Draaien is een belangrijke techniek in de metaalbewerking. Specifiek voor het vormgeven en afwerken van stalen onderdelen. Het draaien van staal wordt gedaan in tal van industrieën. Denk hierbij aan de automobiel-, lucht- en ruimtevaartindustrie en de machinebouw.

Wat is het draaien van staal precies?

Het draaien van staal is een verspanende bewerking waarbij materiaal wordt verwijderd om de gewenste vorm en afwerking te creëren. Het stalen werkstuk wordt bevestigd op een draaibank. Terwijl het werkstuk draait, beweegt een enkel punt snijgereedschap lineair langs het draaiende werkstuk en verwijdert het materiaal. Dit resulteert in een cilindrische of conische vorm. 

Het draaiproces is een mechanische bewerking en kan zowel extern (aan de buitenkant van het werkstuk) als intern (binnenin het werkstuk) worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de specifieke eisen van het onderdeel. Het is ook mogelijk om verschillende afwerkingen te bereiken, van ruw tot hoogglanzend. Of om specifieke geometrieën te creëren, zoals schroefdraad, groeven en bogen.

CNC draaien van staal

Manieren van draaien van staal

Er zijn verschillende manieren van draaien van staal, elk met zijn eigen toepassingen en voordelen.

Handmatig draaien

Dit is de traditionele vorm van draaien en vereist een hoog niveau van vakmanschap. Met behulp van wielen hendels controleert de operator handmatig de bewegingen van het snijgereedschap.

CNC draaien

Bij CNC (Computer Numerical Control) draaien, worden de bewegingen van het snijgereedschap gecontroleerd door een computer. Dit zorgt voor een hogere precisie en efficiëntie dan handmatig draaien. Het stelt operators bovendien in staat complexe geometrieën te creëren.

Automatisch draaien

Automatische draaibanken kunnen voor langere perioden opereren zonder menselijke tussenkomst. Deze machines zijn ideaal voor grote productievolumes en waar consistentie en nauwkeurigheid van cruciaal belang zijn.

Voordelen van het draaien van staal

Het draaien van staal heeft verschillende voordelen.

Precisie

Het draaien van staal kan zeer nauwkeurige resultaten opleveren, tot op enkele micrometers nauwkeurig. Dit is vooral het geval bij CNC- en automatisch draaien.

Veelzijdigheid

Met het draaien van staal kan een groot aantal aan vormen en afwerkingen worden bereikt. Denk hierbij aan cilindrisch, conisch, schroefdraad en groeven.

Efficiency

Het draaien van staal is een snelle manier om staal te vormen en af te werken. Vooral bij gebruik van geautomatiseerde machines. Het proces is ook schaalbaar. Dit betekent dat het zowel voor enkele stuks als voor massaproductie kan worden gebruikt.

Kosteneffectiviteit

Gezien de snelheid, precisie, en schaalbaarheid van draaien, biedt het proces vaak een kosteneffectieve oplossing voor de productie van stalen onderdelen. Dit is vooral het geval wanneer er grote aantallen onderdelen worden geproduceerd.