Constructiestaal  

Constructiestaal behoort tot de verreweg grootste groep staalsoorten en speelt een belangrijke rol in de bouwwereld. Het wordt onder andere gebruikt voor de constructie van schepen, gebouwen, bruggen, graafmachines, landbouwmachines en kranen. 

Wat is constructiestaal?  

Constructiestaal is een type staal dat is ontworpen voor gebruik in bouwtoepassingen. Het wordt gekenmerkt door zijn hoge sterkte, duurzaamheid en flexibiliteit, wat het een ideaal materiaal maakt voor structurele toepassingen. Constructiestaal kan verschillende vormen aannemen, zoals balken, staven, platen en vormstaal, afhankelijk van het specifieke gebruik.  

Over het algemeen voldoet constructiestaal aan de volgende voorwaarden: 

 • Relatief zacht materiaal 
 • Goede vormeigenschappen 
 • Goede lasbaarheid zonder hard en bros te worden 
 • Hoge rek 
constructiestaal

Soorten constructiestaal  

Er zijn verschillende soorten constructiestaal, waarvan de eigenschappen variëren afhankelijk van de specifieke samenstelling en behandeling. Twee prominente aanduidingen van constructiestaal zijn S235JR en S355J2+N, die gebaseerd zijn op de EN 10025-2 norm.  

De EN 10025-2 norm is een Europese standaard die specificaties geeft voor technische leveringsvoorwaarden van niet-gelegeerde constructiestalen. 

S235JR 

S235JR staal is een veelgebruikt constructiestaal met een minimum vloeigrens (het punt waarop staal begint te vervormen bij druk) van 235 MPa. Het is geschikt voor een breed scala aan algemene constructietoepassingen.  

 • “S” staat voor constructiestaal (structural steel in het Engels)  
 • “235” verwijst naar de minimale vloeigrens van het materiaal (gemeten in MPa). Dit betekent dat het staal een minimale vloeigrens heeft van 235 MegaPascal 
 • “JR” is een aanduiding van de kerfslagwaarde bij kamertemperatuur (20°C) 

S355J2+N 

S355J2+N staal daarentegen heeft een hogere vloeigrens van 355 MPa, dat het een betere keuze maakt voor toepassingen die een hogere sterkte vereisen.  

 • De “S” verwijst ook hier naar “structural steel” 
 • De “355” geeft de minimale vloeigrens van het staal in N/mm² (of MPa) bij een dikte van minder dan 16mm 
 • De “J2” verwijst naar de impactwaarde van het staal bij -20°C. In dit geval betekent dit dat het staal bestand is tegen een impactenergie van 27 Joules bij -20°C 
 • De “+N” betekent dat het staal genormaliseerd of genormaliseerd gewalst is. Dit is een warmtebehandelingsproces dat het staal harder maakt en zijn korrelstructuur verfijnt. Hierdoor krijgt het betere mechanische eigenschappen 

Eigenschappen van constructiestaal  

Constructiestaal wordt gewaardeerd om zijn sterkte, duurzaamheid en vormbaarheid. Het heeft de mogelijkheid om aanzienlijke krachten en belastingen te weerstaan en het kan in vele vormen worden vervaardigd om aan verschillende bouwbehoeften te voldoen.  

De precieze eigenschappen van constructiestaal kunnen variëren afhankelijk van de specifieke legering en warmtebehandeling die wordt gebruikt. Bovendien wordt constructiestaal vaak gecoat of behandeld om het corrosiebestendig te maken. Dit verbetert de levensduur en betrouwbaarheid van constructiestaalproducten.