Boren

De wereld van metaalbewerking is breed en gevarieerd. Er wordt een scala aan technieken en processen gebruikt om verschillende eindproducten te creëren. Een van de meest gebruikte methoden is de mechanische bewerking boren. Boren speelt een belangrijke rol in de productie en constructie van een groot aantal objecten en structuren, met name die gemaakt zijn van staal.

Wat is boren precies?

Boren is een verspaningstechniek die wordt gebruikt om ronde gaten in verschillende materialen – zoals staal – te maken. In het geval van staal wordt er een boor gebruikt; een gespecialiseerd snijgereedschap.

De boor wordt rondgedraaid en naar voren gedrukt. Hierdoor wordt er een gat in het staal “gesneden”, oftewel: geboord. De kanalen van de boor voeren de spanen weg van het snijoppervlak. Tijdens het proces is het belangrijk dat de boor wordt gekoeld en gesmeerd. Dit voorkomt oververhitting en verlengt de levensduur van de boor.

staal boren

Manieren van boren in staal

Staal boren kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de toepassing en de vereisten.

Handboren

Handboren is een traditionele methode waarbij een handboor wordt gebruikt. Deze methode is vooral handig voor kleinere projecten of precisiewerk.

Kolomboor

Bij het boren van een kolomboor wordt de boor op een vaste plaats gehouden. Hierdoor is er een hogere mate van nauwkeurigheid mogelijk. Boren met een kolomboor is vooral geschikt voor grotere of meer industriële toepassingen, waarbij de snelheid en consistentie van het boren essentieel zijn.

CNC boren

CNC – Computer Numerical Control – boren is een geavanceerde techniek waarbij computers de beweging en de bediening van de boor regelen. Deze techniek biedt een hoge nauwkeurigheid en efficiëntie. Het is vooral geschikt voor complexe taken en massaproductie.

Soorten boorgaten

Bij het boren in staal kunnen verschillende soorten gaten worden gemaakt, elk met hun eigen toepassingen.

Doorlopende gaten

Doorlopende gaten zijn gaten die volledig door het materiaal gaan. Ze worden vaak gebruikt om componenten aan elkaar te bevestigen met schroeven of bouten.

Blinde gaten

Een blind gat is een gat dat niet helemaal door het materiaal gaat. Deze worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Denk hierbij aan het huisvesten van pennen of schroeven, zonder dat deze aan de andere kant uitsteken.

Verzonken gaten

Verzonken gaten zijn gaten die zijn ontworpen om de kop van een schroef of bout te huisvesten, zodat deze gelijk is met of onder het oppervlak van het materiaal. Dit resulteert in een glad oppervlak en voorkomt dat de bevestigingsmiddelen uitsteken.

Getapte gaten

Een getapt gat in een stalen plaat is een gat waarbij de binnenzijde is voorzien van schroefdraad. Het gat krijgt hierdoor een spiraalvormige groef.

Staal boren en tappen

Voordelen van staal boren

Het boren van staal biedt verschillende voordelen. Het is dan ook een populaire techniek in de metaalbewerking.

Nauwkeurig

Boren kan zeer nauwkeurige gaten produceren. Dit is ideaal voor industrieën waarin precisie essentieel is, zoals in de auto- en luchtvaartindustrie.

Veelzijdig

Boren is een zeer veelzijdig proces. Het is in staat om een breed scala aan gaten te maken in verschillende vormen en maten. Het kan ook worden aangepast aan verschillende soorten staal. Denk hierbij aan roestvrij staal, koolstofstaal en gelegeerd staal.

Efficiënt

Boren is een relatief snel en efficiënt proces.Vooral bij gebruik van geavanceerde technieken zoals CNC-boren. Hierdoor is het een kosteneffectieve keuze voor zowel kleine als grote productieruns.