Plasma snijden en de voordelen van verschillende technieken

Een van de technieken die Merwestaal toepast, is plasma snijden. Dat klinkt heel handig en dat is het ook! Er wordt voor zowel grote als kleine projecten regelmatig gebruikgemaakt van deze methode. Laten we kijken wat het precies inhoudt en welke soorten van plasma snijden er zijn.

Wat houdt plasma snijden in?

Plasma snijden is een veelgebruikte techniek in de metaalindustrie voor het nauwkeurig en efficiënt snijden van verschillende materialen, zoals staal, roestvrij staal en aluminium. Het maakt gebruik van geïoniseerd gas dat door een elektrische boog wordt verwarmd en gespoten op het materiaal om het te smelten en te snijden. Het proces biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere snijmethoden, en er zijn ook verschillende varianten van plasma snijden die elk hun eigen unieke voordelen hebben.

Plasma snijmachine bij Merwestaal

Plasma snijden met enkele gasstroom

Een van de technieken binnen het plasma snijden is met een enkele gasstroom. Bij deze methode wordt een negatief geladen wolfraamelektrode in het mondstuk gebruikt. Een gas koelmiddel wordt gebruikt om het toorts gedeelte af te koelen. Deze techniek is geschikt voor diverse toepassingen.

De voordelen

Plasma snijden met enkele gasstroom is efficiënt, geschikt voor diverse materialen en diktes, biedt goede snijkwaliteit en hogere snijsnelheden. Het is eenvoudig in gebruik en populair in de scheepsbouw, constructie en automotive industrieën.

Plasma snijden met dubbele gasstroom

Een andere geavanceerde techniek is plasma snijden met dubbele gasstroom. Deze techniek verbetert de snijkwaliteit en maakt hogere snijsnelheden mogelijk in vergelijking met plasma snijden met enkele gasstroom. Het maakt gebruik van een secundaire gasstroom om het geïoniseerde gas te beschermen en te controleren. Door de toevoeging van het secundaire gas wordt oxidatievorming voorkomen, wat resulteert in schonere snedes en minder nabewerking.

De voordelen

Plasma snijden met dubbele gasstroom biedt een krachtigere snijstraal, ideaal voor het snijden van dikke materialen. Het is voordelig in toepassingen met hoge snijsnelheden en snijdieptes, zoals het snijden van stalen platen voor bruggen en gebouwen. Bovendien zorgt de verbeterde controle over het gasmengsel voor meer precisie en kwaliteit van de snedes.

Staal plasma snijden machine Merwestaal
Plasma snijmachine zijaanzicht Merwestaal

Plasma snijden met fijne bundel

Nog een techniek binnen het plasma snijden is plasma snijden met fijne bundel. Bij deze techniek wordt de stroom van snijgas sterk geconcentreerd, waardoor het mogelijk is om zeer precieze en nauwkeurige sneden te maken. In vergelijking met andere snijmethoden, zoals autogeen snijden, biedt plasma snijden met fijne bundel een hogere snijkwaliteit en minimaliseert het de vervorming van het materiaal door de beperkte warmte-invoer. Het kan zelfs worden vergeleken met laser snijden in termen van precisie en kwaliteit van de sneden.

De voordelen

Het gebruik van een sterke magneet voor het regelen van de plasma stroom biedt meer controle en flexibiliteit tijdens het snijproces. Hierdoor kunnen complexe vormen en bochten eenvoudig worden gesneden, inclusief dunne materialen zonder vervorming. Dit is vooral nuttig bij toepassingen waar precisie en minimale vervorming cruciaal zijn, zoals bij fijne mechanische onderdelen en decoratieve elementen.

Water plasma snijden

Een andere techniek die het vermelden waard is, is water plasma snijden. Deze techniek is bijzonder geschikt voor het snijden van dikke stalen platen. Bij water plasma snijden wordt de te snijden plaat op een snijbed gelegd die onder water ligt.

De voordelen

Het gebruik van water als koelmiddel helpt de temperaturen laag te houden en voorkomt vervorming van het gesneden materiaal. Dit is vooral belangrijk bij het snijden van dikke materialen waarbij de warmte-invoer een aanzienlijk effect kan hebben op de kwaliteit en nauwkeurigheid van de snedes.

Plasma snijden met samengeperste lucht

Een van de meest kosteneffectieve methoden van plasma snijden is plasma snijden met samengeperste lucht. Het maakt gebruik van perslucht als snijgas, waardoor de kosten van het gebruik van andere speciale gassen worden vermeden. Dit maakt het een betaalbare optie voor kleine en middelgrote bedrijven die plasma snijden willen gebruiken zonder hoge operationele kosten.

De voordelen

Plasma snijden met samengeperste lucht is kosteneffectief, maar heeft enkele beperkingen. Het genereert meer stof en geluid vergeleken met andere technieken. Soms is aanpassing van de elektrode en het gebruik van materialen zoals zirkonium of hafnium in een koperen behuizing vereist. Ondanks deze nadelen blijft het een populaire keuze voor het snijden van dunne materialen vanwege de lagere warmte-inbreng en verminderde kans op vervorming.

Merwestaal en plasma snijden

Plasma snijden is essentieel wanneer autogene methoden niet kunnen worden toegepast vanwege de hoge boogtemperatuur. Bij Merwestaal beschikken we over een 4 HD-plasma snijmachines met boormogelijkheden, waarmee we efficiënt staalplaten en werkstukken tot 45 mm dikte kunnen snijden. Onze HD-plasma snijmachines voldoen aan de hoge normen van haaksheid en tolerantie, gecertificeerd volgens de NEN1090-2 normen. Onze professionele zuignappen zorgen ervoor dat magnetische en niet-magnetische materialen veilig op hun plaats blijven tijdens het snijproces.

Hoe kunnen we jou van dienst zijn? Neem gerust contact op met Merwestaal voor vragen over plasma snijden of om een offerte aan te vragen.

plasma snijden machine Merwestaal Moerdijk