Metaalbewerking is een vak apart

Bij Merwestaal weten we als geen ander hoe metaalbewerking het beste wordt toegepast. Het bewerken van staal is zeker een vak apart en kan in zowel grote als kleine projecten worden gedaan. We delen graag met je wat metaalbewerking precies inhoudt en welke soorten er allemaal zijn.

Wat is metaalbewerking? 

Metaalbewerking is een breed begrip dat verwijst naar het proces van het vormen, snijden, verbinden en afwerken van metalen materialen, zoals staal. Dit kan worden gedaan met behulp van verschillende technieken en gereedschappen, afhankelijk van het gewenste eindresultaat. Metaalbewerking is een essentieel onderdeel van veel industrieën, zoals de bouw, automobielindustrie, lucht- en ruimtevaart, en nog veel meer.

Metalen zijn van onschatbare waarde vanwege hun vermogen om gemakkelijk te worden gevormd tot bruikbare vormen. Er zijn talloze metaalbewerking processen ontwikkeld voor specifieke toepassingen, maar deze kunnen worden gegroepeerd in vijf hoofdcategorieën: walsen, extrusie, trekken, smeden en plaatvormen.

Soorten metaalbewerking 

Er zijn verschillende soorten metaalbewerking, elk met hun eigen specifieke toepassingen en voordelen. Hieronder bespreken we vier populaire technieken voor metaalbewerking: lassen, stralen, boren en gloeien.

Staal lassen 

Staal lassen is een veelgebruikte techniek in de metaalbewerking, waarbij twee stukken staal worden samengevoegd door ze te verhitten en te smelten. Dit proces kan worden uitgevoerd met behulp van verschillende methoden, zoals elektrisch booglassen, MIG-lassen (Metal Inert Gas) en TIG-lassen (Tungsten Inert Gas). Elk van deze methoden heeft zijn eigen voordelen en toepassingen, afhankelijk van het type staal en de vereiste sterkte van de verbinding. Bijvoorbeeld, MIG-lassen is een snelle en efficiënte methode die vaak wordt gebruikt in de automobielindustrie. Dit terwijl TIG-lassen meer precisie en controle biedt, waardoor het geschikt is voor dunne en complexe staalconstructies. Als je een sterke en duurzame verbinding tussen stalen onderdelen nodig hebt, is staal lassen de ideale keuze.

Staal stralen 

Staal stralen is een oppervlakte behandelingstechniek die wordt gebruikt om roest, verf, vuil en andere ongewenste materialen van het staaloppervlak te verwijderen. Dit wordt gedaan door het staal te bestoken met kleine, schurende deeltjes, zoals zand, staalgrit of glasparels, onder hoge druk. Staal stralen is een effectieve manier om het staal voor te bereiden op verdere bewerking, zoals lassen of schilderen, en om de levensduur van het materiaal te verlengen. Bovendien verbetert staal stralen de hechting van coatings en verf, waardoor een betere bescherming tegen corrosie en slijtage wordt geboden. De bekende roodbruine corrosiewerende grondverf (menie) biedt bescherming aan verscheidene soorten metaal. Het is belangrijk om de juiste straalmiddelen en druk te kiezen, afhankelijk van het type staal en de gewenste afwerking.

stalen plaat gestraald door Merwestaal

Staal boren 

Staal boren is een andere veel voorkomende techniek in de metaalbewerking, waarbij gaten in het staal worden gemaakt met behulp van een boor. Dit kan handmatig worden gedaan met een handboor of met behulp van geavanceerdere machines, zoals CNC-bewerkingscentra. Staal boren is essentieel voor het creëren van bevestigingspunten, het monteren van onderdelen en het uitvoeren van andere bewerkingen die gaten in het staal vereisen. Bij het boren van staal is het belangrijk om de juiste boor, snelheid en koelmiddel te kiezen om oververhitting en slijtage van de boor te voorkomen. Daarnaast kan het gebruik van speciale staal boren, zoals kobalt- of carbideboren, de efficiëntie en nauwkeurigheid van het boren in staal verbeteren.

staal boren

Staal gloeien 

Staal gloeien is een warmtebehandelingsproces dat wordt gebruikt om de eigenschappen van staal te verbeteren, zoals de hardheid, sterkte en ductiliteit. Tijdens het gloeien wordt het staal langzaam verhit tot een bepaalde temperatuur en vervolgens langzaam afgekoeld. Dit proces verandert de microstructuur van het staal, waardoor het gemakkelijker te bewerken en vormen is. Staal gloeien wordt vaak toegepast op staal dat onderhevig is geweest aan intensieve bewerkingen, zoals koudwalsen of dieptrekken, om spanningen in het materiaal te verminderen en de levensduur te verlengen.

Concluderend 

Nu je meer weet over de verschillende soorten metaalbewerking, ben je beter uitgerust om te beslissen welke technieken het beste passen bij jouw specifieke project. Of je nu een professional bent in de metaalbewerkingsindustrie of gewoon een enthousiaste doe-het-zelver, het begrijpen van deze processen kan je helpen om betere resultaten te behalen en de levensduur van je stalen producten te verlengen.

Bij welke metaalbewerking kunnen wij helpen? 

Voor meerdere soorten metaalbewerkingen kun je bij Merwestaal terecht. Denk aan laskanten, staal stralen, meniën staal, verspanen, richten, kantafronding en zetwerk. Het materiaal en de metaaldikte zijn factoren waarmee je rekening moet houden bij het bepalen welke methode het beste is voor het gekozen product. Om de beste resultaten te krijgen, is het gebruikelijk om verschillende methodes te combineren.

Indien je hulp nodig hebt bij het boren in staal, staal lassen of een andere metaalbewerkingstechniek, kun je het beste een gekwalificeerde professional zoals Merwestaal raadplegen. Wij kunnen begeleiding en advies geven over de beste processen voor jouw specifieke behoeften, en helpen ervoor te zorgen dat jouw project veilig, efficiënt en volgens de hoogste kwaliteitsnormen wordt voltooid. 

staal slijpen