Weervast staal  

Weervast staal, ook bekend als weersbestendig of Cortenstaal, is een groep legeringen die speciaal zijn ontworpen om corrosiebestendigheid en sterkte te bieden in zware weersomstandigheden. Ook ontwikkelt weervast staal een beschermende roestlaag in reactie op blootstelling aan het weer. 

Wat is weervast staal?  

Weervast staal of weerbestendige staalsoorten zijn structurele staalsoorten met een hoge sterkte en een laag koolstofgehalte, waaronder kleine hoeveelheden legeringselementen zoals koper, chroom, nikkel en fosfor. 

weervast staal corten

Als gevolg van deze legeringselementen en de inwerking van zuurstof en vochtigheid, vormt zich een beschermende oxidelaag op het oppervlak van het staal. Dit voorkomt verdere corrosie en maakt verven overbodig. Vanwege de unieke look en duurzaamheid is weervast staal zeer populair in bouwprojecten en sculpturen. 

Weervast staal wordt dus gebruikt in verschillende toepassingen die hoge weersinvloeden vereisen, zoals: 

  • Gevels 
  • Bruggen
  • Stalen tanks
  • Zeecontainers
  • Schoorstenen
  • Open haarden
  • En elke andere staalconstructie die buiten wordt gebruikt 
weervast staal burg corten

Welke weervast staalsoorten zijn er?  

Er bestaan diverse soorten weervast staal, aangeduid met specifieke normen en codes zoals de EN 10025-5. Deze norm definieert de technische leveringsvoorwaarden voor structurele stalen producten met verbeterde atmosferische corrosieweerstand.  

De termen Corten A en Corten B zijn handelsnamen voor soorten weervast staal, met of zonder fosfor. S355J0WP en S355J2WP zijn gradaties binnen de EN 10025-5 norm, waarbij ‘WP’ staat voor ‘Weersbestendig’. Deze gradaties verschillen in chemische samenstelling en mechanische eigenschappen. 

Wat zijn de eigenschappen van weervast staal?  

Weervast staal kenmerkt zich door een hoge sterkte, weerstand tegen corrosie, verhoogde levensduur en lage onderhoudskosten. Dankzij de vorming van een beschermende roestlaag bij blootstelling aan de atmosfeer, wordt verdere oxidatie geminimaliseerd. Deze eigenschap maakt weervast staal uitermate geschikt voor gebruik in omgevingen waar corrosie een uitdaging kan vormen. Denk hierbij aan kustgebieden of plaatsen met hoge luchtvochtigheid.  

Verder vereist weervast staal weinig tot geen onderhoud en schilderwerk, wat op de lange termijn kostenbesparingen oplevert. Alleen periodieke reiniging en inspectie is belangrijk. Het natuurlijke roestpatroon van het staal geeft het tevens een esthetische aantrekkingskracht, wat het populair maakt in kunstinstallaties en architectonische ontwerpen.