Walsen

In de wereld van de metaalindustrie is het walsen van staal een techniek die bijna net zo oud is als het materiaal zelf. Dit proces is een fundamenteel aspect van staalbewerking, bedoeld om staal te veranderen in termen van afmetingen, vorm en eigenschappen. Walsen kan bijzonder efficiënt zijn en biedt een scala aan mogelijkheden voor verschillende industriële toepassingen.

Wat is het walsen van staal precies?  

Het walsen van staal is een vormgevingsproces waarbij metaal door een of meer walsrollen wordt gevoerd. Het doel is om de dikte te verminderen en het uniform te maken. Het eindproduct kan een plaat, balk of een andere vorm zijn, afhankelijk van de gebruikte technieken en het beoogde eindgebruik. Dit proces speelt een essentiële rol in staalbewerking en is de basis voor tal van constructies; van bouwmaterialen tot autocomponenten.

staal walsen machine

Manieren van walsen van staal 

Voor het walsen van staal zijn er verschillende manieren mogelijk:

Warmwalsen

Bij warmwalsen wordt staal tot boven de herkristallisatietemperatuur verwarmd en vervolgens door walsrollen geleid. Dit proces is vooral handig voor het produceren van grote hoeveelheden staal en is vaak de eerste stap in de staalproductie.

Koudbewerken

Koudbewerken is het walsen van staal bij kamertemperatuur. Dit proces wordt vaak gebruikt voor het afwerken en verfijnen van staalproducten. Dit komt omdat het een grotere nauwkeurigheid en een betere oppervlakteafwerking mogelijk maakt.

Tandemwalsen

Bij deze methode worden meerdere walsstanden achter elkaar gebruikt om het staal in een enkele doorgang tot de gewenste dikte te walsen. Dit is een efficiënte manier om dunne staalplaten te produceren.

Profielwalsen

In dit proces worden complexe dwarsdoorsneden gemaakt door het staal, door speciaal gevormde walsrollen te leiden. Dit is handig voor het maken van gestructureerde producten zoals rails en kanalen.

Voordelen van het walsen van staal

Productiviteit

Een van de belangrijkste voordelen van walsen is de hoge productiviteit, vooral bij gebruik van moderne, geautomatiseerde walsmachines. Deze snelheid maakt het een kostenefficiënte methode voor staalproductie.

Materiaaleigenschappen

Het walsen van staal kan bepaalde gunstige eigenschappen in het materiaal versterken, zoals sterkte en duurzaamheid, afhankelijk van het gekozen walsproces.

Vormvrijheid

Het scala aan vormen die met walsen kunnen worden bereikt is aanzienlijk. Hierdoor is het een uiterst flexibele methode voor staalbewerking.

Het walsen van staal blijft een kerncomponent van moderne industriële productie en constructie. Of het nu gaat om de bouw van wolkenkrabbers of de fabricage van auto-onderdelen; de technieken en voordelen die dit proces biedt, maken het onmisbaar voor een reeks toepassingen.