Staal met hoge treksterkte

Staal met hoge treksterkte is een krachtig materiaal dat de ruggengraat vormt van talloze industriële toepassingen. De combinatie van buitengewone sterkte, duurzaamheid en buigzaamheid maakt dit type staal een ideale keuze voor constructies die zware belastingen moeten weerstaan.

Soorten staal met hoge treksterkte

Staal met hoge treksterkte komt in verschillende soorten, elk met hun eigen unieke eigenschappen. De classificatie van deze soorten wordt geregeld door specifieke normen: EN 10149-2 en EN 10025-6. Deze normen herbergen verschillende types staal, zoals S700MC, S960MC, S690QL en S960QL.

staal met hoge treksterkte in hijskranen en scheepsbouw

EN 10149-2

De norm EN 10149-2 verwijst naar warmgewalste hoogsterkte staalsoorten die ontworpen zijn voor koud vervormen. Onder deze norm vallen specifieke soorten staal met hoge treksterkte, waaronder S700MC en S960MC.

  • De S staat hierbij voor ‘structural’, wat duidt op een structureel staal. Dit type staal wordt gebruikt in bouwconstructies vanwege zijn sterkte en duurzaamheid.
  • MC staat voor ‘Thermomechanically Rolled’ of ‘Thermomechanisch gewalst’. Dit is een proces dat het staal ondergaat om zijn specifieke eigenschappen te bereiken, zoals zijn hoge treksterkte.

Thermomechanisch walsen is een gecombineerde thermische en mechanische behandeling waarbij het staal wordt verhit en gewalst om de gewenste eigenschappen te verkrijgen. Het resultaat is een staalproduct met verhoogde sterkte en taaiheid.

S700MC

S700MC staat bekend om zijn uitmuntende buig- en snij-eigenschappen en wordt vaak gebruikt in structuren die zware belastingen moeten dragen.

De 700 verwijst naar de minimum vloeigrens van het staal, uitgedrukt in megapascal (MPa). In het geval van S700MC betekent dit dat het staal een minimum vloeigrens heeft van 700 MPa. De vloeigrens is de spanning waarbij een materiaal begint te deformeren zonder dat de toegepaste spanning toeneemt, oftewel dat het materiaal vloeit.

S960MC

S960MC daarentegen heeft nog hogere sterkte- en taaiheidsniveaus. Dit maakt het geschikt voor toepassingen die extreme belastingen vereisen.

EN 10025-6

De norm EN 10025-6 is bedoeld voor technische leveringsvoorwaarden van hoogsterkte staalsoorten in de geleverde toestand van het gloeien. Dit staat ook wel bekend als gelegeerd staal. De norm EN 10025-6 omvat de staalsoorten S690QL en S960QL.

  • De S staat ook hier voor ‘structural’, wat duidt op structureel staal.
  • Q staat voor ‘Quenched’, wat aangeeft dat dit staal een proces van afschrikken heeft ondergaan. Dit proces houdt in dat het staal wordt verwarmd tot een hoge temperatuur en vervolgens snel wordt gekoeld, wat resulteert in een harder en sterker staalproduct.
  • L staat voor ‘Low’. In dit geval verwijst het naar ‘Low temperature’, wat betekent dat dit staal bijzonder goed bestand is tegen verbrijzeling bij lage temperaturen.

S690QL

S690QL is een quenched en tempered staal met hoge opbrengststerkte, ideaal voor structurele projecten die veel kracht vereisen.

De 690 duidt op de minimale vloeigrens of de minimale spanning die het staal kan ondergaan voordat het blijvend vervormt, uitgedrukt in megapascal (MPa). In het geval van S690QL betekent dit dat het een minimale vloeigrens heeft van 690 MPa.

S960QL

S960QL biedt een nog hogere treksterkte. Dit maakt het een uitstekende optie voor toepassingen met een hoge belastingscapaciteit.

Hoge treksterkte

Het meest opvallende kenmerk van staal met hoge treksterkte is de capaciteit om hoge trekkrachten te weerstaan. Het materiaal biedt weerstand aan pogingen om het uit te rekken of te scheuren. Dit maakt het een betrouwbare keuze voor constructies die zware lasten dragen.

Duurzaamheid

Naast zijn hoge treksterkte, toont staal met hoge treksterkte een buitengewone duurzaamheid. Het is namelijk bestand tegen slijtage en corrosie. Dit maakt het geschikt voor gebruik in uitdagende omstandigheden, zoals in industriële omgevingen of plaatsen met een hoge zoutconcentratie in de lucht.

Flexibiliteit

Staal met hoge treksterkte is opmerkelijk flexibel, ondanks zijn indrukwekkende sterkte. Deze flexibiliteit betekent dat het materiaal kan buigen zonder te breken. Hierdoor is het geschikt voor een breed scala aan constructies. Van bruggen en gebouwen tot machineonderdelen en voertuigen.

Hoge opbrengststerkte

Staal met hoge treksterkte behoudt ook zijn vorm onder hoge druk, wat duidt op een hoge opbrengststerkte. Dit is een essentiële eigenschap voor materialen die gebruikt worden in constructies waar stabiliteit essentieel is, zoals wolkenkrabbers of bruggen.

Rotterdam Erasmusbrug