Slijtvast staal  

Slijtvast staal is een speciale staalsoort die gekenmerkt wordt door zijn uitzonderlijke duurzaamheid en weerstand tegen slijtage. Het wordt voornamelijk gebruikt in zware industrieën waar de eisen voor materiaalstevigheid hoog zijn. Denk hierbij aan mijnbouw, bouw en zware machinebouw. 

Definitie van slijtvast staal 

Slijtvast staal is een staaltype dat een hoge slijtweerstand heeft. Dit betekent dat het bestand is tegen schade door wrijving of erosie. Deze staalsoort is specifiek geoptimaliseerd voor extreme omstandigheden en zware belastingen. Hierdoor is het een uitstekend materiaal voor toepassingen die bestand moeten zijn tegen hoge niveaus van slijtage. 

slijtvast staal voorbeeld graafmachine schep

Om staal slijtvaster te maken, kan het gehard worden door legeringselementen toe te voegen. Slijtvast staal heeft over het algemeen een hoger koolstofgehalte en bevat daarnaast mangaan, chroom, nikkel, vanadium en boor. 

Deze legeringselementen verhogen niet alleen de hardheid, maar ook de ductiliteit. Deze elementen hebben daarnaast in beperkte mate een positief effect op de corrosiebestendigheid. Bij slijtvaste staalsoorten is dit echter niet de belangrijkste reden om deze elementen toe te voegen. 

Soorten slijtvast staal  

Er zijn verschillende soorten slijtvast staal, die elk verschillen in hun specifieke eigenschappen. De soorten slijtvast staal zijn onder andere: 

Hardox

Dit is een merk van slijtvast staal dat wordt geproduceerd door het Zweedse bedrijf SSAB. Hardox staal is er in verschillende hardheden zoals Hardox 400, 450, 500, en 600. Het getal verwijst naar de Brinell-hardheid van het staal. 

Dillidur

Geproduceerd door het Duitse bedrijf Dillinger. Dit is een ander soort slijtvast staal dat vergelijkbaar is met Hardox in zijn weerstand tegen slijtage. 

AR-staal (Abrasion Resistant)

AR-staal is een algemene categorie van slijtvast staal. Net als bij Hardox, worden de specifieke typen vaak gecategoriseerd op basis van hun hardheid, zoals AR400 of AR500. 

Mangaanstaal

Mangaanstaal wordt ook wel Hadfield staal genoemd. Dit type staal is uitermate slijtvast en wordt vaak gebruikt in toepassingen zoals mijnbouw en zware machines. 

Chroomcarbide

Dit is een soort slijtvast staal dat een laag van chroomcarbide heeft om het oppervlak te verharden en het bestand te maken tegen slijtage. Het wordt vaak gebruikt in situaties waar een hoge mate van slijtage wordt verwacht. 

Boriumstaal 

Boriumstaal is een type slijtvast staal dat boor bevat: een element dat de hardheid en slijtvastheid van het staal aanzienlijk verhoogt. 

Eigenschappen van slijtvast staal  

Slijtvast staal wordt gekenmerkt door zijn sterkte, duurzaamheid en weerstand tegen slijtage. De algemene eigenschappen van alle slijtvaste staalsoorten zijn onder andere: 

Hoge hardheid 
Slijtvast staal heeft een zeer hoge hardheid. Hierdoor is het bestand tegen krassen, schuren en doorboring door scherpe voorwerpen. 

Uitstekende slijtvastheid 
Door de toevoeging van gelegeerde materialen heeft slijtvast staal een uitstekende weerstand tegen slijtage. Zelfs bij herhaalde impact en wrijving. 

Hoge treksterkte
Het staal heeft een hoge treksterkte. Hierdoor is het bestand tegen zware belastingen en buigen zonder te vervormen. 

Goede slagvastheid
Slijtvast staal kan ook impact en schokken absorberen zonder te breken of barsten, waardoor het ideaal is voor omgevingen met hoge belastingen. 

Uitstekende corrosiebestendigheid 
Hoewel slijtvast staal voornamelijk is ontworpen om bestand te zijn tegen slijtage, biedt het over het algemeen ook een goede weerstand tegen corrosie. 

Veelzijdigheid
Slijtvast staal kan worden bewerkt, gelast en gevormd. Daarom is het geschikt voor verschillende toepassingen in sectoren zoals mijnbouw, bouw, recycling en landbouw.