Bikken

Het nabewerken van snijdelen in de metaalbewerking is een essentieel onderdeel van het vervaardigingsproces. Eén van deze nabewerkingstechnieken is het bikken van staal. Deze methode zorgt ervoor dat het staal een gladde afwerking krijgt en vrij is van ongewenste materialen.

Wat is het bikken van staal precies?

Het bikken van staal is het proces van het verwijderen van slakken, bramen en andere onregelmatigheden die achterblijven na het snijden of lassen van staal. Deze onregelmatigheden kunnen het oppervlak van het staal beschadigen en kunnen leiden tot problemen zoals corrosie of verminderde sterkte van het materiaal. Door deze ongewenste materialen te verwijderen, wordt een gladder en beter afgewerkt oppervlak verkregen dat zowel functioneel als esthetisch beter is.

Hamer en beitel voor bikken van staal bij Merwestaal

Verschillende manieren om staal te bikken

Het bikken van staal zorgt voor een nette afwerking en kan – afhankelijk van het type staal en de aard van de onregelmatigheden – variëren. Elke methode heeft zijn eigen toepassingen en voordelen.

Handmatig bikken

Handmatig bikken is de traditionele methode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van handgereedschap zoals beitels en hamers. Hoewel dit een arbeidsintensieve methode is, biedt het – vooral bij complexe of delicate stukken – een hoge mate van precisie.

Mechanisch bikken

Bij mechanisch bikken wordt er gebruik gemaakt van gemotoriseerde gereedschappen zoals slijpmachines en beitelhamers. Deze gereedschappen verhogen de snelheid en efficiëntie van het bikken, waardoor ze ideaal zijn voor grootschalige projecten of wanneer er een snelle afwerking vereist is. Met de juiste uitrusting kan mechanisch bikken ook worden gebruikt voor precisiewerk.

Pneumatisch bikken

Bij pneumatisch bikken wordt luchtdruk gebruikt om een beitel of hamer aan te drijven. Dit is een krachtige methode die vaak plaatsvindt in zware industrieën, zoals scheepsbouw. Het voordeel van pneumatisch bikken is de levering van consistente kracht. Dit zorgt voor een uniforme afwerking van grote oppervlakken.

Elektrisch bikken

Elektrische bikgereedschappen gebruiken elektriciteit om motoren aan te drijven die op hun beurt beitels of hamers aandrijven. Deze methode combineert de precisie van handmatig bikken met de kracht en snelheid van mechanisch bikken. Hierdoor is het ideaal voor een breed scala aan toepassingen.

Bikken van staal en de bijbehorende voordelen

Het bikken van staal biedt tal van voordelen die bijdragen aan de kwaliteit en levensduur van het eindproduct.

Verhoogde levensduur

Door het verwijderen van onregelmatigheden en het creëren van een glad oppervlak, wordt het risico op corrosie verminderd. Dit verlengt de levensduur van het staal aanzienlijk.

Verbeterde esthetiek

Een goed gebikt oppervlak ziet er niet alleen professioneler uit, maar is ook aantrekkelijker voor het oog. Dit is vooral belangrijk voor stalen producten die zichtbaar zijn in eindproducten, zoals meubels of architecturale structuren.

Verhoogde veiligheid

Ongewenste materialen zoals bramen, kunnen scherpe randen hebben die snijwonden of andere verwondingen kunnen veroorzaken. Door deze te verwijderen, wordt het staal veiliger in gebruik.

Betere hechting van coatings

Een glad en schoon oppervlak zorgt voor een betere hechting van coatings zoals verf of antiroestbehandelingen. Dit leidt tot betere bescherming en een langere levensduur van het eindproduct.