Gewicht van stalen rijplaten

Wat is het gewicht van een stalen rijplaat?

Hoeveel weegt een rijplaat? Er is helaas geen eenduidige gewichtsindicatie van een stalen rijplaat. Dat komt omdat elke rijplaat een andere afmeting en dikte heeft.

Wanneer de afmetingen en dikte van een stalen rijplaat bekend zijn, dan kan het gewicht worden berekend met behulp van een rekenformule. Met onderstaande formule bereken je het ‘theoretisch gewicht” van een stalen rijplaat:

Lengte van de plaat x Breedte van de plaat x Dikte van de plaat x 8 kg (= soortelijk gewicht)

Elke grondstof (bijvoorbeeld: staal, aluminium, goud, beton) heeft zijn eigen soortelijk gewicht. Soortelijk gewicht is dus verschillend per grondstof. Het wordt uitgedrukt in kg/m³. Doordat de dichtheid per materiaal verschilt, ontstaat er ook een verschil in soortelijk gewicht. De dichtheid van staal is bijvoorbeeld hoger dan die van beton.

Op basis van gewogen gewicht

De rijplaat of rijplaten kunnen ook worden gewogen op een weegschaal. Dit gewicht kan hoger of lager uitpakken dan het berekende theoretisch gewicht volgens bovenstaande formule. Wanneer men een offerte wil ontvangen van rijplaten van staal die zijn gewogen, dan is de prijs gebaseerd ‘op basis van gewogen gewicht’.

Soortelijk gewicht

Soortelijk gewicht is verschillend per grondstof (staal, aluminium, goud, beton) en wordt uitgedrukt in kg/m³. Doordat de dichtheid per materiaal verschilt ontstaat er ook een verschil in soortelijk gewicht. De dichtheid van beton is bijvoorbeeld lager dan die van staal. Hierdoor is het soortelijk gewicht ook lager.

gewicht stalen rijplaten

Stalen rijplaten kopen

Met onze internationale contacten en grote eigen voorraad kunnen wij snel stalen rijplaten leveren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of voor meer informatie over de mogelijkheden.