IJzeren rijplaten

Naast ‘stalen rijplaten‘ kijgen we ook regelmatig de vraag naar ‘ijzeren rijplaten’. IJzer is een buigzame en zachte grondstof. Hierdoor is het een grondstof die niet geschikt is voor rijplaten, want een rijplaat moet stevig zijn om de ondergrond te beschermen. Bijvoorbeeld wanneer er zwaar transport, zoals vrachtwagens of graafmachines, overheen rijden. Om deze reden zijn er geen 100% ijzeren rijplaten te koop.

Staal bestaat uit ijzer

Maar doordat men aan ijzer andere metaalelementen en koolstof toe voegt wordt het materiaal hard en sterk. Dit specifieke mengsel van (gesmolten) metalen wordt ook een legering genoemd en resulteert in staal. Staal is dus gemaakt van ijzer. Dus de vraag naar ijzeren rijplaten is niet vreemd.

ijzeren rijplaten kopen

Andere bekende legeringen zijn brons (bestaat uit koper met tin) en messing (bestaat uit koper en zink).

Hoeveel ijzer zit er in staal?

De hoeveelheid ijzer die wordt verwerkt in staal is afhankelijk van de kwaliteit en gewenste eigenschappen van het staal. Er zijn diverse kwaliteiten verkrijgbaar, meer dan 2.000 soorten. Deze worden ieder voor een andere toepassing ingezet. Staal dat wordt gebruikt voor de productie van gereedschap is veel harder, dan bijvoorbeeld constructiestaal (gebruikt voor onder andere bruggen en treinen).

Rijplaten van Merwestaal

Benieuwd naar de prijs van rijplaten of juist naar de mogelijkheden die wij bieden? Wij bieden rijplaten uit voorraad aan tot 4 meter breed en 12 meter lang (en op verzoek nog langer). Vraag hier een vrijblijvende offerte aan of neem contact op.